Language

BidibiBODYbibu (ro)

Type of tool: 
Activity
Duration: 
120+ min
Topics addressed: 
Communication
Conflict management
Organisational management

BidibiBODYbibu, o activitate inspirată de jocul cunoscut sub numele de“fax”.Echipe formate din 6 membri au sarcina de a reproduce o imagine complexă cu cât mai multe detalii posibile.Fiecare echipă are diverse capacităţi şi limite în timpul interacţiunii.

Aim: 

Reproducerea unei imagini complexe cu cât mai multe detalii posibile este scopul principal al activităţii descrise pentru o echipă de 6 membri. La origine este o activitate folosită pentru sesiuni de training pe tema comunicării în cadrul organizaţiilor. Fiind o activitate interactivă şi complexă, rezultatele sale pot fi puse în legătură cu diverse alte teme: comunicare interpersonală, construirea de strategii, munca de echipă (mai ales managementul regulilor şi diviziunea sarcinilor).

Methodology: 

Activitatea se bazează pe învăţarea colaborativă. Toţi au success atunci când echipa are success. Participanţii trebuie să se implice în mod activ şi să facă eforturi în cadrul echipei pentru îndeplinirea sarcinilor. Fiecare membru al echipei are o sarcină/un rol/o responsabilitate şi trebuie să înţeleagă că e responsabil pentru îndeplinirea propriei sarcini şi, prin urmare, pentru cea a echipei în totalitatea sa. Activitatea abordează competenţe sociale care trebuie exersate pentru a putea duce la bun sfârşit învăţarea colaborativă: competenţe de comunicare, comunicare interpersonală şi de lucru în echipă.
1. Leadership
2. Luarea deciziilor
3. Întărirea / construirea încrederii
4. Comunicare
5. Managementul conflictelor
Un element cheie al acestei activităţi este interdependenţa pozitivă între participanţi. Toţi membrii unui grup trebuie să se implice pentru realizarea sarcinii. Pentru ca acest lucru sa fie într-adevăr posibil fiecare membru trebuie să aibă o sarcină care să nu poată fi realizată de nici unul dintre ceilalţi membri.

Step by step process: 

BidibiBODYbibu poate fi jucat în 2 sau mai multe echipe de 6 persoane. Vor exista 6 roluri diferite în fiecare grup. Fiecare rol are propriile sale reguli de urmat. Sarcina fiecărui grup este de a reproduce un desen cât mai detaliat şi mai exact posibil. Doar unul dintre cei 6 membri va putea vedea imaginea.
Fiecare echipă are aproximativ 20 de minute la dispoziţie, dar are posibilitatea de a-şi înmulti timpul, obţinând timp bonus, graţie rolului pe care unul dintre ceilalţi membri îl îndeplineşte, acela de a trece cu succes o serie de teste. Această activitate se desfăşoară în 3 camere, una pentru OCHI, una pentru MÂINI, una pentru Dl./Dna. TIMP.
Cele 6 roluri sunt distribuite astfel:
OCHI: are în mâinele sale desenul pe care MÂNA trebuie să îl reproducă (MÂNA se află într-una dintre celelalte camere). Nu se poate mişca, trebuie să rămână asezat pe scaun. Poate vorbi cu toata lumea.
MÂNA: trebuie să reproducă un desen pe care nu îl poate vedea. Este în camera sa şi nu se poate mişca. Poate vorbi cu VOCEA şi cu Dl./Dna. DA/NU.
VOCEA: este persoana cu ajutorul căreia OCHIUL şi MÂNA comunică. Poate vorbi cu toata lumea, dar nu poate vedea pentru că este oarbă. Se poate mişca de la o cameră la alta, dar doar cu ajutorul PICIORULUI.
PICIORUL: este persoana care însoţeşte VOCEA. Poate vedea, dar nu poate comunica cu nimeni. Se poate mişca de la o camera la alta, chiar şi fără VOCE.
Dl./Dna. DA-NU: se poate mişca şi poate vedea. Poate vorbi spunând doar DA sau NU şi răspunde doar la întrebări precise, adresate de ceilalţi membri, care cer ca răspuns un da sau un nu.
Dl./Dna. TIMP: se poate mişca, poate vedea şi poate vorbi cu toată lumea, cu excepţia MÂINII. Rolul său este de a câştiga extra timp pentru echipă, încercând să treacă nişte teste date de trainer. Fiecare test trecut va permite accessarea unui timp bonus care trebuie livrat trainer-ului din camera MÂINII.
Înainte de a începe, echipele au la dispoziţie 3 minute pentru a-şi distribui diferitele sarcini/roluri în cadrul grupului. După aceasta trebuie să meargă în camera lor pentru a începe jocul.

Materials and resources: 

Video proiector,
Boxe pentru muzică,
3 camere,
1 pc,
4 creioane,
4 gume de şters,
4 mici mese, pătrate sau rotunde,
Scaune (în număr egal cu numărul participanţilor),
4 frânghii,
6+6+6+6 beţe (sau paie din plastic),
4 mingi de diverse culori,
Hârtie A4 albă,
Hârtie A3 albă,
Hărţile jocului printate,
4 cronometre cu alarmă (de exemplu cele folosite pentru calcularea timpului când gătim),
4 bandaje,
2 ajutoare (persoane suport),
6 veste verzi din hârtie cu simbolurile rolurilor,
6 veste albastre din hărtie cu simbolurile rolurilor,
6 veste roz din hârtie cu simbolurile rolurilor,
6 veste portocalii din hârtie cu simbolurile rolurilor,
6 documente cu regulile activităţii detaliate printate pe hârtie verde pentru echipa verde,
6 documente cu regulile activităţii detaliate printate pe hârtie albastră pentru echipa albastra,
6 documente cu regulile activităţii detaliate printate pe hârtie roz pentru echipa roz,
6 documente cu regulile activităţii detaliate printate pe hârtie portocalie pentru echipa portocalie,
Bonus timp pe hârtie verde,
Bonus timp pe hârtie albastră,
Bonus timp pe hârtie roz,
Bonus timp pe hârtie portocalie,
Întrebări ale Dl. Timp pe hârtie verde,
Întrebări ale Dl. Timp pe hârtie albastră,
Întrebări ale Dl. Timp pe hârtie roz,
Întrebări ale Dl. Timp pe hârtie portocalie,
1 foaie de hârtie verde A3 cu opţiunile posibile ale Dl. TIMP,
1 foaie de hârtie albastră A3 cu opţiunile posibile ale Dl. TIMP,
1 foaie de hârtie roz A3 cu opţiunile posibile ale Dl. TIMP,
1 foaie de hârtie portocalie A3 cu opţiunile posibile ale Dl. TIMP,
1 simbol pentru camera OCHILOR,
1 simbol pentru camera MÂINILOR,
1 simbol pentru camera Dlui. TIMP.

Outcomes: 

Efectele cele mai vizibile ale acestei activităţi sunt dinamismul şi entuziasmul. Datorită diverselor discuţii pe echipe şi pe roluri (şi a debrifingului succesiv, dacă necesar), analiza dinamicilor trăite conduc la o evaluare comparativă şi la o conexiune cu viaţa de toate zilele (în cadrul echipelor de lucru, organizaţiilor, instituţiilor, grupurilor de prieteni, etc..), scoţând în evidenţă elementele necesare pentru o interdependenţă pozitivă. Ca în viata de zi cu zi, avem nevoie de alte persoane, dar nu este uşor să lucrăm împreună!

Evaluation: 

2 spaţii diferite pentru debriefing, unul desemnat unei discuţii pe echipă (culoare) şi celălalt unei discuţii pe roluri (MÂINI, OCHI, VOCI, etc..) vor facilita evaluarea personală a acestei activităţi (vezi instrucţiunile din secţiunea Documents/Handouts).

Notes for further use: 

Un video al acestei activităţi este disponibil.

Rating: 
0
No votes yet
Share this tool by

DISCLAIMER: SALTO-YOUTH EuroMed cannot be held responsible for the inappropriate use of these training tools. Always adapt training tools to your aims, context, target group and to your own skills! These tools have been used in a variety of formats and situations. Please notify SALTO-YOUTH EuroMed should you know about the origin of or copyright on this tool.

Toolbox Statistics

1,340

Users
14,879

Visits
675

Tools