Language

User Functions

Spolno zdravlje/Sexual health

Type of tool: 
Multimedijalni alat - Izvještaj
Duration: 
0-30 min
Topics addressed: 
Građanstvo
Osobni razvoj
Rodne teme

Spolno zdravlje je besplatna interaktivna mobilna aplikacija izrađena u svrhu povećanja odgovornog spolnog ponašanja. Za korisnike u aplikaciji postoji niz alata poput kalkulatora rizika, tražilice zdravstvenih usluga, članaka sa informacijama i drugo.

Aim: 

Svrha alata je povećati znanje korisnika o spolnom i reproduktivnom zdravlju i normalizirati osobni kontekst u kojem se nalaze s kvalitetnom praktičnom primjenom uputa koje aplikacija nudi.

Methodology: 

Aplikacija se može koristiti individualno (na mobitelu, na browseru na računalu), a može se koristiti i kao edukativno sredstvo - u razredu kao dio frontalne nastave, na razrednim radionicama o spolnom zdravlju, kao vršnjačko učenje i slično.

Step by step process: 

Kako bi se aplikacija koristila, potrebno je prvo osigurati hardware putem kojeg se može koristiti (računalo + projektor, mobitel, tablet), a zatim besplatno preuzeti aplikaciju. Kako se ona može koristiti dalje ovisi o tome zašto se koristi.
Primjerice, može se koristiti samo kviz znanja, stoga je potrebno otići pod opciju "Kviz znanja" i odgovarati na pitanja.
Može se koristiti kao edukacija, stoga je potrebno otići pod članke o spolnom i reproduktivnom zdravlju.

Materials and resources: 

Kako bi se aplikacija koristila, potrebno ju je besplatno preuzeti iz iStorea ili Googleplay storea, a dostupna je i na browseru. Zbog toga, potrebno je ili imati mobitel/tablet, ili računalo.

Browser verzija dostupna je na linku: http://spolnozdravlje.hr/

Outcomes: 

Korisnici mogu bolje razumijeti spolno i reproduktivno zdravlje - uporabom članaka i kviza znanja mladi dobivaju brzu povratnu informaciju o tome kojim znanjima vladaju, a koja su im nedostatna, stoga je proces učenja kvalitetniji i brži
Korisnici mogu pronaći mjesta za zdravstvene usluge - tražilica zdravstvenih usluga nudi opcije gdje mladi mogu odraditi neku traženu uslugu, primjerice testiranje na HIV, što možemo na neki način pratiti s obzirom da ujedno i trestiramo na HIV i mnogo korisnika nam kaže da su došli po savjetu aplikacije
Korisnici mogu procijeniti vlastiti rizik - odgovorom na nekoliko pitanja mladi mogu procijeniti rizik od neke spolno prenosive bolesti, što također na neki način pratimo po dolascima na testiranje kod nas.

Evaluation: 

Evaluacija koliko je aplikacija Spolno zdravlje uspješna u svojoj svrsi može se pratiti na dva načina: (1) odgovorima na kvizu znanja čiji se odgovori anonimno bilježe, ali se može pratiti koja znanja postoje, a koja su nedostatna, te (2) dolascima u Checkpoint centar na testiranje na HIV i hepatitis C.

Notes for further use: 

Potrebno je dobro se upoznati s aplikacijom prije korištenja, ali je unatoč uskoj temi vrlo široko primjenjiva. Može se koristiti za traženje odgovora na konkretna pitanja i snalaženje u mnoštvu informacija prilikom problemskih zadataka. Potrebno je paziti zato što su dijelovi aplikacije diskretne prirode, primjerice, kalkulator rizika iziskuje odgovaranje na pitanja koja se tiču intimne sfere, stoga nije preporučljivo na njih odgovarati pred drugim ljudima, ili vršiti pritisak da bi netko to trebao pred drugima. Potrebno je poštovati granice, pogotovo jer se radi o tabuiziranoj temi. Također je potrebno paziti da se u korištenju aplikacije nikoga ne osuđuje - svi su imali neko spolno neodgovorno ponašanje, pa je možda dobro to odmah normalizirati na početku, da se netko ne osjeća posebno prozvano i neprihvaćeno. Potrebno je izbjegavati termine "Ne smiješ/nisi trebao" i druge posramljujuće poruke, i više ići u smjeru "što se sada može učiniti nakon nekog ponašanja?".
Često se u kontekstu spolno prenosivih bolesti razgovara u terminima rizičnih skupina. Ipak, ponašanja su ta koja su rizična, a ne skupine, stoga treba koristiti takav diskurs.

Rating: 
0
No votes yet
Share this tool by

DISCLAIMER: SALTO-YOUTH EuroMed cannot be held responsible for the inappropriate use of these training tools. Always adapt training tools to your aims, context, target group and to your own skills! These tools have been used in a variety of formats and situations. Please notify SALTO-YOUTH EuroMed should you know about the origin of or copyright on this tool.

Toolbox Statistics

1,217

Users
14,879

Visits
653

Tools